Οκτώβριος 2013

Comenius Project 2012

  • Σχολικό Έτος:
  • Μαθητικές Δημιουργίες - Δραστηριότητες:

Ε.Θ.Δ.: Δουλεύοντας με τα Lego Mindstorm - Κατασκευή Ρομποτικό Ανυψωτικό Μηχάνημα

Το ιστολόγιο του μαθήματος: http://omada-robotikis-epal.blogspot.gr

Ε.Θ.Δ.: Arduino

Ιστολόγιο για την παρουσίαση και το συντονισμό της ομάδας Arduino-Project του ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΧΑΝΙΩΝ για την εργασία
στην Ειδική Θεματική Δραστηριότητα 2012 - 2013:

http://arduino-epal-elvenizelou.blogspot.gr

Ανοιχτή επιστολή των μαθητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Κύριε Προϊστάμενε της Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων,

Εμείς οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε την κατάργηση των ειδικοτήτων των καθηγητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά μέσα σε μία νύχτα και μας αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους. Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση αυτή, η οποία αφήνει τους μαθητές της Γ Λυκείου χωρίς καθηγητές. Αποφάσισε το υπουργείο ότι στην θέση των δικών μας, μόνιμων, καθηγητών που έβγαλε σε διαθεσιμότητα-χωρίς καν να τους αξιολογήσει- θα στείλει ωρομισθίους των 8 ωρών.

Σκεφτήκατε μήπως ότι οι περισσότεροι από αυτούς, αν βρεθούν, δεν έχουν ξαναμπεί σε τάξη και θα κληθούν να κάνουν τα μαθήματα των πανελλαδικών και τα εργαστηριακά μαθήματα σε εργαστήρια που θα πρέπει να τα συντηρούν ενώ θα είναι μόνο για 8 ώρες ο καθένας την εβδομάδα χωρίς να μπορούν έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, να αναλάβουν υπεύθυνοι εργαστηρίων; Ένα εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένο, δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς υπεύθυνο εργαστηρίου. Εξάλλου, σας θυμίζουμε, εσείς ως Β/θμια το γνωρίζετε καλά, ότι μόνο στην Γ Λυκείου των ειδικοτήτων του τομέα Υγείας (σύνολο 175 ώρες μαθήματα ειδικότητας έχει αδιάθετες το σχολείο μας) απαιτούνται 22 ωρομίσθιοι των 8 ωρών!!! Καταλαβαίνετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με αυτό το πλήθος των ωρομισθίων (άλλος θα μπαίνει για την θεωρία. άλλος για τα εργαστήρια του ίδιου μαθήματος κλπ). Σας ενημερώνουμε ότι στην Γ Λυκείου είναι 44 μαθητές στην ειδικότητα των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, 34 στην ειδικότητα των Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων και 34 στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών.

Επίσης εμείς οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε αυτά που αναφέρει το υπουργείο για την Β τάξη των ΕΠΑΛ. Σας θυμίζουμε ότι αναφέρει: «Οι μαθητές της Β’ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου θα επιλέξουν μεταξύ των τομέων που θα λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες με την έναρξη του σχολικού έτους». Σε ποιους τομείς; Δεν αναφέρει. Εξάλλου, ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν καταργήθηκε. Καταργήθηκαν, κακώς, οι ειδικότητες των καθηγητών του Τομέα Υγείας (νόμος 4172/2013, άρθρο 82). Απαιτούμε αυτό να το ξεκαθαρίσει το Υπουργείο. Δεν μπορεί να λέει ότι στην Β τάξη θα εφαρμοστεί το παλιό σύστημα (και σε όλες τις Β τάξεις όλων των τύπων σχολείων) αλλά ο Τομέας Υγείας (παλιό σύστημα) δεν θα υπάρχει στα ΕΠΑΛ. Θυμίζουμε ότι όλες οι αλλαγές, όπως είπαν, είναι μόνο για την Α Λυκείου. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην έχουμε στην Β Λυκείου Τομέα Υγείας; Αυτή την στιγμή στην Β τάξη του τομέα Υγεία στο σχολείο μας είμαστε νόμιμα γραμμένοι 55 μαθητές. Όλοι κάναμε την εγγραφή μας τον Ιούνιο, τότε που κανένας δεν ήξερε για την διαθεσιμότητα και την κατάργηση των ειδικοτήτων. Σας θυμίζουμε ότι αυτές οι εγγραφές σύμφωνα με το Υπουργείο είναι νόμιμες αφού οι εγγραφές γίνονται μόνο τον Ιούνιο (και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις το Σεπτέμβριο)  (εγκ. 80942/Γ2/13/6/2013).      

Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στον Τομέα αυτό, αφού ήρθαμε πριν ένα χρόνο σ’ αυτό το σχολείο γιατί θέλαμε τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας. Είναι άλλωστε ο τομέας με τα πιο πολλά παιδιά σε όλα τα ΕΠΑΛ.. Τέλος θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι με το νέο σύστημα δεν υπάρχουν καθόλου ειδικότητες που να απευθύνονται σε κορίτσια… Είναι απαράδεκτο!!

Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε:

- Να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας, 10 στο σύνολό τους, στις οργανικές τους θέσεις.

- Να διευκρινίσετε τι θα γίνει με την Β τάξη (για τα παιδιά που νόμιμα έχουν γραφεί στον Τομές Υγείας-Πρόνοιας από τον Ιούνιο

- Να κρατήσετε τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας στην Β τάξη (να υπάρξει έστω ένα μεταβατικό στάδιο για φέτος)

Θέλουμε αυτά να τα προωθήστε στο Υπουργείο Παιδείας με την επισήμανση ότι … η καλύτερη οικονομία για ένα κράτος είναι η σπατάλη για την Παιδεία!! και δεν νομίζουμε ότι πρόκειται για σπατάλη να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας και να προσληφθούν αναπληρωτές στα όποια κενά προκύψουν μετά την επιστροφή αυτών στις οργανικές τους θέσεις.

 

Μουρνιές 16/9/2013

Οι μαθητές του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Ελ Βενιζέλου (112 της Γ’ Λυκείου και 55 της Β’ )

Ακολουθούν οι υπογραφές   

Σημείωση: Τα παραπάνω πλαίσια (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εκπαιδευτικές Πύλες, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) περιέχουν αυτόματες/ανεξάρτητες ροές ειδήσεων (RSS) και παραθέτονται για ενημερωτικούς σκοπούς. Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του δεν φέρουν απολύτως καμμία ευθύνη για το περιεχόμενό τους.